Yleistä

Tässä osiossa on nostettu esiin muutamia esimerkkejä siitä, miten Vapriikin kuva-arkiston aineistoja voi lähestyä tutkimuksen näkökulmasta ja miten lähteä liikkeelle kuva-aineiston tutkimisessa.

Kokoelmat

Valokuvakokoelmat-osiossa esittelemme Vapriikin kuva-arkiston osakokoelmia, joita on seitsemän: Aamulehden kokoelma, Ammattikuvaajien kokoelmat, Harrastajakuvaajien kokoelmat, Hämeen museon kokoelma, Kaupunginarkiston kokoelma, Teollisuuskokoelma ja kuva-arkiston oman dokumentointityön tuloksena syntynyt kokoelma. Sivuilta löydät  lyhyet kuvailut ja esimerkkikuvat eri  osakokoelmien ydinsisällöistä. Niiden avulla saat yleiskäsityksen meillä olevista materiaaleista ja sitä kautta voit löytää itseäsi kiinnostavan teeman tutkimustasi varten. Täältä näet Vapriikin kuva-arkiston kokoelmakartan. Huom! Karttaan on nimetty ainoastaan suurimmat osakokoelmat, kuten valokuvaajien nimet.

Kokoelmiamme on mahdollista lähestyä ja tutkia useista eri tulokulmista. Näin ollen yksi aineisto (esim. valokuvat näyteikkunoista) voi antaa vastauksia useampaan eri tutkimuskysymykseen. Yhtä lailla useampi kuvasto (esim. mainoskuvat, julistekuvat, katunäkymät ja  näyteikkunakuvat) voivat toimia aineistona yhteen tutkimuskysymykseen.

Eri teemojen ja aiheiden lisäksi tutkimus on voidaan kiinnittää yksittäiseen valokuvaajaan, teollisuuden haaraan tai yritykseen.

Valokuvaluettelot

Valokuvaluetteloiden avulla pääset selaamaan ja etsimään valokuvia, joita ei ole vielä digitoitu. Excel-muotoiset valokuvaluettelot mahdollistavat erililaiset haut, datan seulonnan ja visualisoinnin.

Siiri-kokoelmatietokanta

Siiri-kokoelmatietokannassa on julkisesti tavoitettavissa noin 150 000 valokuvaa ja museon sisäisessä käytössä noin 200 000 valokuvaa. Valokuva- ja AV-aineistoja voi selata tietokannasta eri hakukriteerein. Julkisella puolella kuvien esikatselukoko on pienempi kuin sisäisellä puolella, jolla kuvia pääsee tarkastelemaan suuressa koossa (kuten paikan päällä). Vapriikin kuva-arkisto on avannut yliopiston ja muiden museoiden kanssa tutkimusyhteistyön kuvapohjaiseen tutkimukseen: yliopistojen ja museoiden tutkijoiden sekä opiskelijoiden on erikseen sovittessa mahdollista saada tunnukset Siiri-kokoelmatietokantaan käyttäessään Vapriikin kuva-arkiston kokoelmia tutkimuksen primaariaineistona. Lisätietoja antaa Reetta Lepistö.

Tutkimusaiheita

Tarjoamme esimerkinomaisesti neljä aihekokonaisuutta tutkimustyön kohteeksi: Näyteikkunat, Suomi ja suomalaisuusValta ja sukupuoli sekä Toimistot.

Meille voi myös esittää uusia ja tuoreita tutkimusaiheita ja -ideoita, jotka haluatte jakaa muiden käyttöön. Lisäämme ne mielellämme Tutkimuspankki-sivustolle.

Kokoelmiemme pohjalta tuotetut tekstit julkaistaan tarkastuksen jälkeen Tutkimuspankin linkkikirjastossa. Otathan meihin yhteyttä, jos tarvitset apua!